Tilbake til startsiden

Adressen er Sandviksveien 157. (Gårdsnr. 7, Bruksnr. 7)

Städegården, også kalt Baker Andersen-gården, er en forretningsgård.

Tomten ble solgt av Andreas Narvesen (se Sandvika Gjestgiveri) til baker Thomas Rudolf Andersen, trolig på slutten av 1890-tallet. Andersen bygget bygningen som fikk et bymessig preg med sin blanding av teglstein- og pusskvaderfasade (fasade med bearbeidet bygningsstein), og som fremsto som noe spesielt for sin tid i den lille trebyen Sandvika.

Andersen drev landhandleri og bakeri. Bakeriet lå i en bygning i bakgården, Bakeriutsalget lå i butikklokalet mot veien.

Andersens bakeri ble i 1917 leid ut til J. E. Stangebye. Han drev det frem til 1926, da han kjøpte Østbys bakeri på Løkketangen

Bakeribygningen ble overdratt til naboeiendommen, der Brødrene Berntsen hadde startet Brødrene Berntsens Verksted, som fortsatt er en del av bygningsmassen der.

Butikklokalet ble overtatt av Bærums øl- og vinsamlag i 1926. Dette året ble det syv år gamle brennevinsforbudet opphevet etter en folkeavstemning.

I 1936 ble bygningen kjøpt av rørleggermester Franz Städe. Han etablerte rørleggervirksomhet med kontor og verksted i bakre del av bygningen. Han var svensk og kom til Sandvika som ung mann uten utdannelse. Det sies at alt han hadde med seg var en lånt rørleggertang.

Städe var en teknisk begavelse. Han utførte rørleggerabeidene ved Bærum sykehus, og han hadde 40 mann i arbeid.

Städe var eier så lenge at gården fikk hans navn. Når man kom inn i butikken hans kunne man si "Unnskyld, er Städe til stede?".

Vinmonopolet holdt lenge til i Städegården. Da vinutsalget opphørte i 1941, etablerte fotograf Aksel Larsen seg i butikklokalene. Vinmonopolet ble flyttet til den nye Budstikkagården.

Senere ble butikklokalene overtatt av rørleggerbedriften Sandvika Rør. Så ble det interiørbutikk og skobutikk. I 2019 var det Stayclassy (forhandler av blant annet el-sparkesykler) som holdt til i huset. I 2023 overtok Fonus begravelsesbyrå lokalene.


Mer om Boliger og arkitektur: Se Rik på historie s. 90 og s.112

Se også: Mer om handel i Bærum


Kilder:

Lokalhistoriewiki

STÄDEGÅRDENS STADIER

Wøllo, Knut (Red.). (2006). Sandvika. Fra tettsted til by − en billedkavalkade. Selskabet til Sandvikens vel

Nettum, Rolf Nyboe (red). (1994). Det Sandvika som forsvant

 

 

 

 

 

 

 



 

Helt til høyre ser vi litt av Sandvika gjestgiveri. Ved siden av dette ligger Städegården. Bakenfor denne kan vi så vidt se Dr. Nyquists hus. Lengst bak ser vi Budstikkagården. Veien er Sandviksveien. Sett fra øst. Bildet er tatt i 1964. Kilde: Bærum bibliotek
Städegården 2023. Sett fra sydøst. Foto: Knut Erik Skarning

Städegården (Baker Andersengården)

Städegården 1965. Sett fra sydvest. Kilde: Bærum bibliotek
Vi ser Sandvika gjestgiveri. til høyre. Lengst til venstre ser vi Walles Hotel. Midt i bildet ser vi Städegården og bakenfor denne Dr. Nyquists hus. Sett fra øst.
Bildet er tatt i 1915. Kilde: Bærum bibliotek
Se også Detaljkart
I Städegården var det vinutsalg på 1920- og 1930-tallet. Bærum øl- og vinsamlag lå da i bygningen. Bildet er skaffet til veie av Elin Birgit Fuglehaug